A kosarad üres

Kosárban 0 tétel

Férfi futócipők vs. női futócipők (FUTÁS)

2020.01.10 - 14:18
Mi a különbség a férfi futócipők és a női futócipők között? Vajon a férfi futócipők és a női futócipők tetszőlegesen felcserélhetők, és tényleg csak a külsőben térnek el? Érdemes a kérdést kicsit körül járni, természetesen elsősorban az Asics futócipőire koncentrálva.

Férfi futócipők vs. női futócipők

 

Valószínűleg sokan hajlamosak a férfi futócipők és a női futócipők közötti különbséget mint egyszerű keresletnövelő marketing fogást elutasítani. Ráadásul alapja is van ennek a vélekedésnek, a legutóbbi időkig ugyanis a női futócipők a férfi futócipők kisebb méretű és karcsúsított kiadásai voltak csupán, némileg feltünőbb színekben. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a férfiak és a nők nagyon eltérő módon futnak.

Az elmúlt évtizedben felmérések is kimutatták, hogy a hölgyek teljesen mås járási mintázatokkal és alsó végtagi biomechanikával rendelkeznek, mint a férfi társaik. Ez azzål jár, hogy a futási módjuk szignifikánsan eltér, és ez megmagyarázza azt is, hogy a női futók miért szenvednek alkalomadtán más tipusú sérüléseket. Az Asics a nemekhez igazodó megközelítést alkalmaz a női futócipők és a férfi futócipők tervezése során, azzal a céllal, hogy javítsa mindkét nem teljesítményét, kényelmét és biztonságát.

A férfi futócipők és a női futócipők formája

Az egyik paraméter, amelyben a férfi futócipők és a női futócipők eltérnek az a forma. A női futócipőknèl a megfelelő férfi futócipőhöz képest szélesebb az elülső talpi, és keskenyebb a sarok rész megfelelően a lábforma nemenkénti eltéréseinek. Ez kiemelkedően fontos tervezési szempont az Asics női futócipők esetèben, hisz e sajátosságra figyelemmel elkerülhető többekközött a sarkak kicsúszása a cipőből. Természetes, hogy a férfi futócipők általában nagyobbak, és nagyobb testsúlyra is tervezik azokat. Megfigyelhető, hogy számos esetben azonos Asics modellek férfi futócipő, illetev női futócipők esetén màs középtalpi anyagból, vagy sarokrészi támasztékkal készülnek, amelyek hatnak a futócipő súlyára, az illeszkedésre, illetve a párnázottságra is.

 

Férfi futócipő és női futócipő különbség

 

És a Q szögről hallottál már?

Nem örvend széleskörű ismertségnek, hogy ez a fogalom tulajdonképpen a négyszögletű izom térdkalácshoz viszonyított szögét takarja. Mivel a  hõlgyek csípője általánosságban szèlesebb, ez az érték is nagyobb az ő esetükben, ami nagyobb pronációs mutatót eredményez. Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy a talajtól való elemelkedés nagyobb részben, a talp nagylábújj felöli oldalán történik, meggátolva ezzel a terhelés eloszlását.

Férfi futócipő és női futócipő

Ebből következik, hogy a női futócipők esetében erőteljesebb támogatásra, esetleg mâs anyagok felhasználására van szükség a párnázottság tekintetében, mint a férfi futócipőknél, annak érdekében, hogy ellensúlyozni lehessen ezt a hatást.

A nemekre jellemző járásmód

Meglepően hangzik, de tudományos kutatások eredménye képpen megállapították, hogy a hormonális változások, különösen az ösztrogén szintjènek menstruációs ciklus szerinti változásai, hatàssal vannak a nõklábának architektúrájára. Az ösztrogénről régóta tudjuk, hogy lágyszöveti relaxáns hatással rendelkezik, és ez azt eredményezi, hogy a hormon szintjének növekedése a  boltív magasságának csökkenését okozza. Könnyű belátni, hogy ez hatással van a járásra, és ezt a gyártók figyelembe veszik a női futócipők, valamint a férfi futócipők tervezésekor. Az Asics olyan, úgynevezett Space Trusstic System rendszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy a női futócipők talpa az alacsonyabb boltívmagassághoz igazodjon, és elegendő teret biztosítson a talpizomzat optimális helyzetéhez.

Látható tehát, hogy férfi futócipők és női futócipők sok jellezőjükben különböznek egymástól, hiszen a velük szemben támasztott elvárások is eltérőek. Az Asics férfi futócipőit és női futócipőit ezen különbségek messzemenő figyelembevételével, a legmagasabb szintű mérnöki technológiával alkotják a futást kedvelők tökéletes kényelme, biztonsága, nomeg a kiváló versenyeredmények elérése érdekében.

 

TESZT LCG200706

 

Title Text
Nem lépek be.